“Als contractmanager bereik je resultaten die voor iedereen in de omgeving te zien zijn.”  

Jan Atze de Vries werkt sinds 2004 bij provincie Overijssel. “Als contractmanager bereik ik samen met mijn teamleden resultaten die voor iedereen in de omgeving zichtbaar zijn. Denk hierbij aan het herstel van natuurgebieden als Bergvennen, Achter de Voort, Lemselermaten of de Wieden. We schrijven geen beleid, maar staan met de poten in de klei. We zorgen ervoor dat het beleid dat bedacht is, gerealiseerd en uitgevoerd wordt.” Hieronder vertelt Jan Atze meer over zijn werk en de projecten waaraan hij werkt. 

Met plezier aan het werk 

“Na mijn opleidingen HTS Elektronica en HTS Technische Informatica en Computerkunde, en verschillende functies in het bedrijfsleven, ben ik als ICT projectleider aan de slag gegaan bij de provincie. Daarna heb ik een aantal jaren gewerkt als coördinator van de Inzetdesk (inhuur van alle interim professionals binnen provincie Overijssel). Nu werk ik sinds vier jaar met veel plezier als contractmanager bij de afdeling Natuur en Milieu (NM). Het werk als contractmanager is heel dynamisch en divers, je bent een spin in het web binnen veel verschillende projecten.” 

Dagelijks werk van een contractmanager 

''Als contractmanager werk ik binnen vier grote Natura 2000-natuurprojectenVerwijst naar een andere website. Aan dit soort projecten werken we met IPM teams (Integraal Projectmanagement). De teams bestaan uit vijf rollen: projectmanager, manager projectbeheersing, technisch manager, omgevingsmanager en contractmanager. Als contractmanager coördineer ik alle contractwerkzaamheden; van strategievorming tot aanbesteding tot facturatie en dossiervorming. Door het verschil in deze projecten qua inhoud en proces verveelt het werk echt nooit! Als ik denk aan het werk dat ik met interessante collega’s gedaan krijg, kan ik alleen maar heel erg trots zijn. Het N2000-project De Wieden heb ik onlangs ‘naar me toe getrokken’ omdat ik - als fervent watersporter - graag eens een project met water wilde doen.''

Functioneel

Functioneel

Samenwerken

''Elke week heb ik contact met ik met de andere contractmanagers van de afdeling NM. Dan bespreken we praktische zaken. Maar dit is ook een plek voor intervisie. Overigens neem ik ook deel aan een afdelingsbrede intervisiegroep, waar ik feedback kan krijgen van én geven aan collega’s met heel andere functies. Als nieuwe contractmanager hoef je gelukkig het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn veel templates en er is een FAQ. En SSC-ONS (ons Shared Service Center) helpt ons met grotere werken en Europese aanbestedingen en levert ons juridisch advies op aanvraag. Met de N2000-projectteams gaan we zo eens per kwartaal ‘in het gebied’ kijken. Door dit soort werkbezoeken, vaak met ervaren ecologen en techneuten erbij, is mijn aandacht voor de natuur inmiddels heel anders en veel groter geworden.'' 

Afwisselende werkzaamheden

“Naast het werk binnen deze projecten adviseer ik ook binnen de afdeling NM. Zo ben ik extra nauw betrokken bij het programma Natuur voor ElkaarVerwijst naar een andere website. Iedere contractmanager heeft zijn eigen focus. Verder draai ik mee met organisatie-brede ontwikkelingen, zoals centralisatie van de inkoopfunctie. Maar ook aan duurzaam inkopen, wat steeds relevanter wordt. Daarnaast onderhoud ik veel contact met leveranciers. In good times and in bad times. Goed contact met de markt zijn leuk om te hebben, maar zorgen er vooral voor dat samen goede resultaten kunnen worden geboekt. Ook als het even lastig wordt. Vaak krijg ik te maken met vraagstukken op het raakvlak van subsidies en inkoop. Van alle inkoopcontracten boven een bepaald bedrag wordt de rechtmatigheid gecontroleerd door een van de contractmanagers (vier-ogen-principe). De coördinatie va deze ‘rechtmatigheidstoets’ doen de contractmanagers bij toerbeurt.” 

Talenten

“Binnen onze afdeling wordt talentgericht gewerkt. Met mijn achtergrond in het geven van trainingen en een opleiding Pedagogiek en Didactiek begeleid ik bijvoorbeeld groepen. Voorheen was ik als Lean Green Belt betrokken bij diverse procesoptimalisatieprojecten over de afdelingen heen. Nu kijk ik vooral naar m’n eigen processen en de inkoop – en contractmanagementprocessen binnen onze afdeling.'' 

De vrijheid en mogelijkheid om te werken aan projecten waar je interesses en talenten liggen, is waarom werken bij provincie Overijssel mij zo aanspreekt.

Jan Atze de Vries Contractmanager

Mogelijkheden bij de provincie 

“Als contractmanager ben je echt een sleutelfiguur binnen de organisatie, de afdeling en programma’s en projecten. Binnen de provincie is heel veel mogelijk, mede daarom werk ik hier ook al zo lang. Zo volg ik soms lezingen en ben ik dikwijls aanwezig bij thema-overleggen. Daarnaast speel ik gitaar in de provincieband en drink ik soms een borrel met mijn collega’s om even stoom af te kunnen blazen. Er zijn allerlei ontwikkelingen binnen provincie Overijssel die ervoor zorgen dat contractmanagement hard nodig is, dus de mogelijkheden zijn legio.”