Als kunstzinnig persoon impact maken voor de provincie

Het in contact brengen van verschillende (culturele) initiatieven in de hele provincie 

Als kunstzinnig persoon werken bij de provincie. Past dat? Ja zeker! Willem van Bruggen is daar een mooi voorbeeld van. Hij werkt met veel plezier als beleidsadviseur cultuur aan verschillende onderwerpen voor team cultuur. Wij mogen daar als provincie voor het grote deel zelf invulling aan geven. En daar gaat Willem heel goed op. Hieronder lees je meer over zijn achtergrond, wat hij allemaal doet én hoe hij het werken bij de provincie Overijssel ervaart.  

Mensenwerk  

Willem is opgegroeid in Weert, maar heeft in Zwolle zijn werkgeluk gevonden. "Ik heb ooit de kunstacademie gedaan in Maastricht. Daar deed ik de docentenopleiding, eerstegraads docent tekenen en handvaardigheid. Daarna heb ik Cultuurwetenschappen gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.” Willem is onder andere docent Beeldend en CKV geweest in de onder- en bovenbouw en teamleider havo-vwo in het voortgezet onderwijs.  

''Ik had al tussen mijn onderwijsbanen ingewerkt voor een ondersteuningsinstelling van de provincie Brabant en zocht in het verlengde hiervan: het in contact brengen van verschillende initiatieven en mensen in de hele provincie, dát wilde ik toen graag. En dat is voor mij nog steeds de kern van wat ik doe. Uiteindelijk vond ik bij provincie Overijssel de functie die bij mij past. Als beleidsadviseur cultuur ben ik inmiddels 2,5 jaar in dienst. Mijn hoofdonderwerpen zijn cultuureducatie en cultuurparticipatie, kinderen, jongeren en inwoners laten ervaren en van cultuur en (laagdrempelig) deelnemen aan cultuur. Naast adviseur ben ik ook accounthouder voor een theaternetwerk en bijvoorbeeld Poppunt Overijssel. Ik vind het heel interessant om met instellingen en gezelschappen uit verschillende kunstdisciplines actief te zijn, hoewel dat geldt voor de meeste collega's bij team Cultuur. Dit team is vrij uniek binnen de provincie, want bijna iedereen heeft zijn of haar eigen specialisatie.” 

Cultuurparticipatie

“Als ik 'm heel erg platsla,” gaat Willem verder, “dan maak ik mij druk over 25 gemeenten en hoe ik die kan laten committeren op en meebetalen aan cultuureducatie. Voor cultuurparticipatie ben ik de schakel tussen lokale initiatieven en de provincie. Wat ik hier zo leuk aan vind, is dat ik heel erg dicht bij de mensen achter de initiatieven. En vind het belangrijk dat iedereen in de provincie mij kan benaderen. En wil dit ook graag blijven uitdragen. Wij zeggen heel vaak tegen mensen of organisaties, 'Bel ons maar, wij zijn ook gewoon mensen. Het antwoord is niet altijd ja, maar vraag gewoon’.”

Trots 

Op de vraag of Willem ook trots is op een werk gerelateerd kippenvelmoment, vertelt hij over een stagiaire die een droom heeft vanuit haar werk als docent in het speciaal onderwijs. Een onderzoek bij Team cultuur was de uitkomst, naar creativiteit in het speciaal onderwijs in Overijssel: “Door haar ben ik bewuster geworden over het feit dat er nog te weinig voedingsbodem in het speciaal onderwijs is om duurzaam met creativiteit bezig te zijn. Vaak wordt het onbedoeld een vorm van bezigheidstherapie. Maar deze kinderen hebben ook recht op een serieus cultureel aanbod. Intussen hebben we een extra impuls mogelijk gemaakt voor 13 scholen voor Speciaal Onderwijs, samen met alle penvoerders Cultuureducatie in onze provincie. Een grote uitdaging omdat het maatwerk betreft voor elk type speciaal onderwijs. Uiteindelijk wil je gewoon zien dat die kinderen een kwalitatief goed en tof cultuuraanbod krijgen.”  

‘’Wat ik het mooiste hieraan vind, is dat we dit echt doen met z'n allen; met gemeenten, organisaties cultuureducatie en scholen.’’

Willem van Bruggen Beleidsadviseur Cultuur

Veel ruimte (voor creativiteit) en vrijheid 

Werken bij provincie Overijssel heeft hem echt positief verrast: “Ik kom uit een organisatie waarin ik compleet geleefd werd, bij de provincie kan je veel meer ruimte pakken en initiatief nemen. Je kunt in dat speelveld echt accenten leggen op dingen die jij als persoon ook interessant vindt; waar de toegevoegde waarde voor jou zit. Als ik aangeef dat ik ergens voor wil gaan en kan motiveren waarom dit interessant is voor de provincie, dan kan dat. De provincie heeft het Talentgericht werken omarmd en dat biedt kansen. Er is daarmee aandacht voor je eigen ontwikkeling. Als men eenmaal weet dat je creatief bent, wordt er ook beroep op je gedaan: 'Kom met ideeën, denk mee.' Dat vind ik heel leuk.” 

Ambitie en kansen   

“Mijn ambitie voor de komende tijd is om te groeien in mijn rol binnen team Cultuur en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik kijk altijd actief naar kansen die zich voordoen”, vertelt Willem verder, “ik probeer daarbij ook over de grenzen van onze provincie te kijken. In Europa bijvoorbeeld liggen kansen, zeker voor cultuur. Hopelijk kunnen we er daar een aantal van verzilveren”