Asia Golunska

Projectleider Basisvaardigheden en Maatschappelijk Vastgoed bij de afdeling Economie & Cultuur

Sociale Kwaliteit, buurthuizen

Mijn ervaring bij de provincie is, dat als je wilt en ervoor gaat, dan krijg je alle kansen om je te ontwikkelen. Er wordt intern veel aandacht besteed aan het matchen van je talent met je functie zodat je blijft groeien en ontwikkelen. Ik ben er echt trots op dat ik hier werk.

Asia Golunska

Het supersteile carrière pad van Asia Golunska: van postkamer tot projectleiding

Het levende bewijs dat je kansen kunt pakken als ze zich voordoen bij Overijssel. Dat is de achttienjarige loopbaan van Asia Golunska. Ooit stroomde ze in als medewerker bij de postkamer. En tegenwoordig is ze raadslid in Zwolle en projectleider voor maatschappelijk vastgoed bij onze afdeling Economie & Cultuur.  

Dat kwam niet aanwaaien. Een taaie periode van hard studeren, en bergen werk verzetten ging eraan vooraf. Want bij haar aantreden 2003 zag de arbeidsmarkt er heel anders uit. ‘Toen was er nog sprake van grote werkloosheid en stond je als werkzoekende met een buitenlandse afkomst op een flinke achterstand. Je werd niet eens uitgenodigd voor een gesprek. Toen ben ik als een oproepkracht bij een postsorteercentrum in Zwolle aan de slag gegaan.’ 

Unieke arbeidskans

Reden voor de Nederlandse overheid om toen een voorbeeldrol te pakken om meer arbeidskansen te creëren voor hoogopgeleide inwoners met een buitenlandse afkomst. ‘Begin 2005 kwam er een unieke kans om aan de slag te gaan bij de facilitaire afdeling van provincie Overijssel. Ik kreeg een vaste baan met studiefinanciering erbij. Toen ben ik begonnen met de studie HBO SPD bedrijfsadministratie.’ Voor Asia, altijd al ambitieus, een prima voedingsbodem voor een glansrijke carrière bij Overijssel. Drie jaar later maakte ze een overstap naar de afdeling Financiën. In 2010 startte de provincie het eerste jong-talent programma. Een traineeship waarmee je jezelf bij de provincie kon ontwikkelen.  

In dat programma maakte ze kennis met verschillende beleidsafdelingen. En studeerde ze in 2012 onder Overijsselse vlag af. Bij de afdeling Wegen & Kanalen kon ze aan de slag met ligplaatsenbeleid. En de eindscriptie werd bekroond: de Nationale SPD scriptieprijs 2012 was voor haar. “Daar was ik enorm trots op, dat de beoordelingscommissie unaniem voor mijn scriptie heeft gekozen. Terwijl nog een paar jaar daarvoor, toen ik naar Nederland verhuisde, ik nog geen woord Nederlands sprak.‘ 

Liefde voor beleid

Tijdens haar periode als trainee ontdekte ze ‘de liefde voor het beleid'. En trad ze uiteindelijk aan als projectleider bij Nieuwe Energie Overijssel, het transitieprogramma dat door de jaren heen flink zou groeien en in belang zou toenemen naarmate provincies meer bezig gingen met beleid voor alternatieve energiebronnen. En sinds 2021 vervolgt ze haar loopbaan als projectleider Sociale Kwaliteit.